АМСМ услуги - помош на пат

ИНФО ЗА ПАТУВАЊА во Бугарија

Преку избирање на посакуваната држава ќе ги добите информациите кои секако ќе го олеснат вашето патување и престојот во истата.

Основни информации

Бугарија е ситуирана во Југоисточна Европа на Балкансиот Полуостров. Главен град е Софија со 1,2 милиони жители а втор град по големина е Пловдив со 1,3 милиони жители. Бугарија зафаќа површина од 110,994 км2 и има население од околу 7,7 милиони жители. Се граничи со Романија, Турција, Грција, Србија и Македонија. Бугарија излегува на Црно Море. Службен јазик е бугарскиот.

Највисока дозволена брзина

Во населени места има ограничување на брзината за автомобил (со или без приколка) од 50 км на час. На автопат ограничувањето за автомобил е 130 км на час. (На означени места и 140 Км/ч). На останати патишта ограничувањето е 90 км на час. За моторцикл ограничувањата се: 50 км на час во населени места, 100 км на час на автопат, 80 км на час на останати патишта.

Употреба на мобилен телефон

За време на возење во Бугарија е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна 25 ЕУР.

Поважни телефони

Полиција 166 или 112 Амбуланта 150 или 112 Пожарна 160 или 112 УАБ (помош на пат) +359 2 91 146 +359 2 980 3308 Наведените телефонски броеви (на полиција, амбуланта и помош на пат), може да се бираат и од поставените СОС телефонски говорници, кои ги има само на автопат и се поставени на секои 2 километри.

Дозволено количество алкохол

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0,05%.

Потребни документи

За влез во Бугарија за наши државјани не е потребна виза. Потребни се : Зелен картон, меѓународна возачка дозвола и дозвола за управување на туѓо возило во случај возилото да не е лична сопственост.

Задолжителна опрема за безбедност

Ремени: задолжително сите вградени (казна 25 евра) Детски седишта: задолжителни за деца до 3 години, деца над 3 години и пониски од150 цм можат да бидат на задно седиште без детско седиште. Средно светло дење: задолжително за сите возила во текот на целата година Прва помош сет: задолжително ПП апарат: задолжително за сите возила со исклучок на моторциклите. Триаголник: задолжително Рефлектирачки елек: задолжително за сите лица кои го напуштаат возилото дење или ноќе на автопат. Задолжително и за мотоциклисти. Зимска опрема: Употребата на зимски гуми е задолжителнa за возила регистрирани во Бугарија кога се зимски услови на патот. За возила регистрирани во странство, користење на зимски гуми не е задолжително, но се препорачува. Синџири за снег се дозволени. Нивната употреба може да стане задолжителна во согласност со условите на патот, во кој случај тоа е означено со патен знак. Кога возите со синџири за снег, максимална брзина е 50 km / h.