АМСМ услуги - помош на пат

дневни информации
27.08.

среда, 27 август 2014 15:16:00

АМСМ СЛУЖБА ЗА ПОМОШ И ИНФОРМАЦИИ известува:

РАБОТИ НА ПАТ: Од ГЕИНГ инженеринг информираат дека за потребите за изработка на проектна документација за рехабилитација на државните патишта, од 19.08.2014 год. започна со активности на патиштата, односно геодетско снимање и геотехнички истражни работи на следните патни правци:

- на државен пат Р2343 (Р-502), делница Делчево – Голак
- на државен пат А-3, делница Превалец (Кочани) – Делчево
- на државен пат Р2335 (Р-512) и Р2336 (Р-514), делница Лажани – Ропотово – Црнилиште (Општина Долнени)
- на државен пат Р1402 (Р-605), делница од Старо Коњарево до Ново Коњарево
- на државен пат Р2335 (Р-512) делница Кривогаштани – Обршани – Воѓани.

Работите ќе се изведуваат во временски период од 06:00 до 19:00 часот, а активностите се очекува да бидат со времетраење од 4 месеци.

ЗАБРАНИ ЗА ДВИЖЕЊЕ НА ТЕШКИ ТОВАРНИ ВОЗИЛА:

ДРЖАВНИ ПАТИШТА: Според информација од Министерството за транспорт и врски ве известуваме дека се воведе времена измена на режим на сообраќај на државните патишта во Република Македонија, во период од 01.07 до 31.08.
Се забранува сообраќај на тешки товарни возила со вкупна маса над 15 тони за време на деновите од викендот и за денови при екстремно високи температури.

- Забраната за деновите од викендот е: во петок од 17:00 до 22:00 часот; сабота од 09:00 до 18:00 часот и недела од 09:00 до 22:00 часот.
- Во деновите со екстремно високи температури, определени од Министерство за здравство, забранaта ќе важи и од понеделник до четврток од 11:00 до 17:00 часот.

Ограничувањето не се однесува на возила кои превезуваат животни, цвеќе, хуманитарна помош, жито и житни култури и леснорасиплива стока, нафта и нафтени деривати, превоз на опасни материјали и возила кои вршат превоз за компании кои имаат склучено договори за изведување на проекти на државните патишта со ЈП за Државни патишта.
За регулирање на сообраќајот и воспоставување на изменетиот режим, поставена е соодветна сообраќајна сигнализација.

ГОСТИВАР-ОХРИД: На патниот правец Гостивар-Охрид од 1 јули 2014 на сила стапи ограничениот режим на движење за тешки товарни возила над 7,5 тони.
Ограничувањето на движењето е во следните периоди: петок од 15:00-24:00 часот, сабота и недела 07:00-24:00 часот.
Овој режим на движење ќе важи до 1 септември 2014 година.

ГРАД СКОПЈЕ: Од 16.06.2014 започна времениот режим на сообраќај, забрана за движење на тешки товарни моторни возила на подрачјето на Град Скопје. Забраната важи во текот на денот и тоа од 10 часот до 20 часот, во периодот до 01.09.2014 година.

Оваа мерка се воведува со цел да се заштити коловозот од оштетувањaта предизвикани од големите осни оптоварувања на тешки товарни моторни возила, во услови на високи дневни температури во текот на летото.

Од ова решение се изземаат возилата кои превезуваат жива стока, лесно расиплива стока, хуманитарна помош, медицински препарати, комунални возила, возилата на ЈГП, превоз на експлозивни, запаливи и отровни материи, возила за превоз на градежни материјали (сиров бетон), како и градежна оператива кои вршат градежни работи на градилиштата за Општините во Скопје, Град Скопје и Влада на РМ.

ПРОБИШТИП-КРАТОВО: На регионалниот пат Пробиштип - Кратово поради појава на свлечиште на влез во Кратово, воведена е забрана за движење на автобуси и товарни моторни возила со тежина над 7,5 тони.

РАДОВИШ-КОНЧЕ: На патниот правец Радовиш - Конче (Р-2433), на 11-тиот километар, има свлечиште, поради што сообраќајот се одвива по една коловозна лента, за што е поставена соодветна сообраќајна сигнализација. На овој патен правец е воведена забрана за движење на тешки товарни возила.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

СОСТОЈБА ВО МАКЕДОНИЈА: Сообраќајот на сите останати државни патишта во Македонија се одвива без забрани, по суви коловози.

РАБОТИ НА ПАТ:Поради изведување работи на пат (гребење на асфалт) на патниот правец Велес - Скопје (од З.П. Кула до тунелот Катланово) сообраќајот ќе се одвива по една коловозна лента, за што е поставена соодветна сообраќајна сигнализација. Препорачуваме внимателно управување со возилата.

РЕКОНСТРУКЦИЈА: На магистралниот пат А2 од влезот до излезот на Кичево сe завршени асфалтерските работи и сообраќајот е целосно нормализиран .

РЕКОНСТРУКЦИЈА: Во склоп на реконструкција на улицата „Александар Урдаревски“ до 18.08.2014 до 22.08.2014 и од 25.08.2014 до 29.08.2014 , ќе се изведуваат инженерско-геотехнички работи на делницата од с.Горно Оризари до клучката Бразда-Мирковци.

РАБОТИ НА ПАТ: На 23.05.2014 год. започнa изведба на градежни работи „Реконструкција и рехабилитација на патната секција Велес - Кадрифаково“ Фаза 2 : од депонијата Велес до с.Лозово.

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Патен правец Кичево – Охрид во близина на Ботун поради изведување на градежни работи на пат, сообраќајот се одвива наизменично регулиран со семафори за што е поставена соодветна сообраќајна сигнализација.

РАБОТИ НА ПАТ: На патниот правец А-1 Гевгелија - Скопје од надвозникот кај клучка Велес до наплатната станица „Отовица“ се изведуваат работи на мостовите, за што е поставена соодветна вертикална сообраќајна и светлосна сигнализација, а сообраќајот се одвива по една сообраќајна лента само по мостовите.

Ги предупредуваме возачите да пристапуваат внимателно и со намалена брзина кон местата на кои се изведуваат работи на пат и да се придржуваат кон упатствата од новопоставената вертикална сигнализација.

ВНИМАТЕЛНО ВОЗЕЊЕ: АМСМ препорачува внимателно управување со возилата и почитување на поставената патна и сообраќајна сигнализација. Посебно внимание е потребно на делниците кои минуваат низ клисурите и засеците, како што се патните правци Катланово - Велес, Маврово - Дебар - Струга, Демир Капија - Удово, Кочани - Делчево и Берово - Виница, каде е можна почеста појава на одрони.

ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен. На граничните премини нема подолги задржувања за влез и за излез од државата. Напомена дека оваа информација се однесува само за македонската страна на премините.
СОСТОЈБА НА ПАТИШТА

Скопје


Podracje

Во скоп на реконструкција на улицата „Александар Урдаревски“ до 18.08.2014 до 22.08.2014 и од 25.08.2014 до 29.08.2014 , ќе се изведуваат инженерско-геотехнички работи на делницата од с.Горно Оризари до клучката Бразда-Мирковци.

државни патишта


Podracje

Според информација од Министерството за транспорт и врски ве известуваме дека се воведува времена измена на режим на сообраќај на државните патишта во Република Македонија, во период од 01.07 до 31.08 секоја тековна година.
Се забранува сообраќај на тешки товарни возила со вкупна маса над 15 тони за време на деновите од викендот и за денови при екстремно високи температури. Забраната за деновите од викендот е: во петок од 17:00 до 22:00 часот; сабота од 09:00 до 18:00 часот и недела од 09:00 до 22:00 часот. Во деновите со екстремно високи температури, определени од Министерство за здравство, забранaта ќе важи и од понеделник до четврток од 11:00 до 17:00 часот.
Ограничувањето не се однесува на возила кои превезуваат животни, цвеќе, хуманитарна помош, жито и житни култури и леснорасиплива стока, нафта и нафтени деривати, превоз на опасни материјали и возила кои вршат превоз за компании кои имаат склучено договори за изведување на проекти на државните патишта со ЈП за Државни патишта.
За регулирање на сообраќајот и воспоставување на изменетиот режим, поставена е соодветна сообраќајна сигнализација.

Гостивар - Охрид


А2
E65

На патниот правец Гостивар-Охрид-Гостивар од 1 Јули 2014 на сила стапува ограничениот режим на движење за тешки товарни возила над 7,5 тони. Ограничувањето на движењето е во следните периоди: петок од 15:00-24:00 часот, сабота и недела 07:00-24:00 часот. Овој режим на движење ќе важи до 1 Септември 2014 година.

Скопје


Podracje

Од 16.06.2014 година /понеделник/ , стартува со воведување на времен режим на сообраќај, забрана за движење на тешки товарни моторни возила на подрачјето на Град Скопје. Забраната ќе важи во текот на денот, и тоа од 10 часот до 20 часот, во периодот до 01.09.2014 година.

Оваа мерка се воведува со цел да се заштити коловозот од оштетувањaта предизвикани од големите осни оптоварувања на тешки товарни моторни возила, во услови на високи дневни температури во текот на летото.

Од ова решение се иземаат возилата кои превезуваат жива стока, лесно расиплива стока, хуманитарна помош,медицински препарати, комунални возила, возилата на ЈГП, превоз на експлозивни,запаливи и отровни материи, возила за превоз на градежни материјали (сиров бетон), како и градежна оператива кои вршат градежни работи на градилиштата за Општините во Скопје, Град Скопје и Влада на РМ.

Се молат сите учесници кои управуват тешки товарни возила да се придржуват кон поставената сообраќајна сигнализација.

Кичево


А2
E65

РЕКОНСТРУКЦИЈА: На магистралниот пат А2 од влезот до излезот на Кичево се изведува надградба на асфалтна подлога за што е поставена соодветна сообраќајна сигнализација.

Велес - Штип


А3

На 23.05.2014 год. започнува изведба на градежни работи „Реконструкција и рехабилитација на патната секција Велес - Кадрифаково“ Фаза 2 : од депонијата Велес до с.Лозово.

Скопје - Близанско(Порече)


Р1 106

Информации за движење на патниот правец низ ЈАСЕН од 1 април 2014 година
Патниот правецот кој го поврзува градот Скопје со Македонски Брод
Скопје кон Македонски Брод 06,30 - 09,00 часот и 16,00 - 18,00 часот. Македонски Брод кон Скопје 05,00 - 06,00 часот и 18,30 - 20,00 часот.

Отешево - Трпејца


Р2 332

Патниот правец Охрид- Ресен преку Галичица (врска со Р1307 (Царина)-врска со А3 и Р1301 (Трпејца)), од месноста Корита до зимскиот центар Отешево отворен е за сообраќај на сите возила. Потсетуваме дека на овој патен правец, од клучката Трпејца до зимскиот центар Отешево во двата правца, дозволен е сообраќај само за патнички возила и минибуси со вкупна маса до 3,5 тони.

Штипски регион локални патишта


195

Заради вршење на градежни работи за реконструкција и санација на мост на река Брегалница кај сеото Долни Балван, Општина Карбинци, СЕ ЗАБРАНУВА сообраќајот во двата правци по локален пат село Долни Балван – село Таринци во термин од 14.01.2014 година до завршување на реконструкцијата на моста на река Брегалница.

Состојба на гранични премини

Табановце / излез од Р.М. :
време на чекање 15 до 20 минути
Состојба на граничен премин


Богородица / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин


Ќафасан / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин


Меџитлија / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин


Дојран / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин


Деве Баир / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин


Делчево / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин


Ново Село / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин


Блаце / излез од Р.М. :
време на чекање минимално
Состојба на граничен премин